- De beleggingen van Nederlandse particuliere beleggers werden in het tweede kwartaal 5,1 miljard euro meer waard, concludeert De Nederlandsche Bank (DNB).
- Nederlandse huishoudens zaten eind juni tezamen op een berg beleggingen van in totaal 165,9 miljard euro.
- Of beleggers in het derde kwartaal ook een mooi resultaat weten te behalen, is nog maar de vraag. Tot dusver gooit de maand augustus roet in het eten.
- Lees ook: Cash is king, wordt vaak gezegd: maar hoeveel geld kun je het beste achter de hand houden als belegger om in te spelen op kansen?
Nederlandse particuliere beleggers hebben een goed kwartaal achter de rug, concludeert De Nederlandsche Bank (DNB). Hun beleggingen werden in de maanden april, mei en juni 5,1 miljard euro meer waard. Die toename was geheel te danken aan koerswinsten.
Nederlandse huishoudens zaten eind juni tezamen op een berg beleggingen van in totaal 165,9 miljard euro.
Ook in het eerste kwartaal van dit jaar en het slotkwartaal van 2022 zagen beleggende particulieren de waarde van hun portefeuilles stijgen.
In de eerste negen maanden van vorig jaar leden huishoudens nog forse verliezen toen hogere rentes voor lagere beurskoersen zorgden. De waarde van hun beleggingen slonk in die periode met bijna 16 procent, wat betekende dat ruim 18 miljard euro verdampte.
Die gestegen rentes zorgden er tegelijkertijd voor dat obligaties aantrekkelijker werden als belegging. Volgens DNB kochten particuliere beleggers, al dan niet via een beleggingsfonds, ruim een half miljard schuldpapieren bij. Nederlandse huishoudens bezitten samen 5,6 miljard euro aan obligaties, het hoogste niveau sinds eind 2017.
Augustus gooit roet in het eten van beleggers
Of particuliere beleggers in het derde kwartaal ook een mooi resultaat weten te behalen, is nog maar de vraag.
In augustus vallen tot nu toe flinke klappen op de beurs. Zo is het aandeel Adyen in een paar dagen tijd bijna de helft van z'n waarde verloren. Aanleiding voor de koersval zijn tegenvallende bedrijfsresultaten. De AEX-index staat deze maand tot dusver op een verlies van ruim 6 procent.
Ook aan de andere kant van de oceaan doet de beurs een stapje terug. De brede Amerikaanse S&P 500-index noteert over de eerste drie weken van augustus een verlies van een kleine 4 procent.